Category Archives: Новости

Дуна со уште еден успешен проект: Резултати – софтверска платформа за следење излезеност, процесирање и презентација на резултати од гласање

Оваа година реализиравме уште еден успешен проект. Дуна повторно докажа зошто е една од водечките ИТ компании во земјата и регионот. Резултати претставува решение за прегледност на резултатите од гласање, кое има за цел да ја зголеми транспарентноста на изборниот процес преку подобрување на прегледноста, ефикасноста и брзината на прикажување на резултатите во реално време. Целокупниот проект вклучва неколку софтверски модули што опфаќаат внес и обработка на податоци за излезеност, процесирање и презентација на резултати од гласање. Решението вклучува интерна и јавна веб Повеќе...

Vektor19: Tерминал за бесконтактна контрола на пристап

Во ова време на пандемија сите се соочуваме со бирање на алатки за заштитита на нашите ценети вработени, соработници, клиенти и посетители согласно тековните мерки за заштита од коронавирусот. Дуна Ви го претставува најновиот производ во портфолиото – Vektor19 – термален терминал со функција за препознавање на лик. Овој производ со широка намена ќе помогне во предизвикот на превенција и контрола на заразни болести со функцијата бесконтактно мерење на температура од растојание до еден метар.   Трендот на бесконтактна контрола на пристап Овластениот Повеќе...

Предизвикот на планинското трчање

Планинско трчање е еден вид алтернативно трчање, односно активност која ги комбинира планинарењето и трчањето, каде најзастапени се планинските патеки со различни градиенти. Ова трчање е попредизвикувачко од обичното трчање, во поглед на координација, агилност и баланс, особено на патеки каде што има многу камења, корења и нерамнини.  Антонио Каранфилоски е наш Garmin претставник, и страсен планински тркач. Зборевме со него околу планинското трчање во Македонија и како го користи Garmin за да ги подобри своите резултати. Како почна да Повеќе...

Направете паметна средина за работа

Направете паметна средина за работа со Duna Smart Office – решенија добри за вработените, бизнисот и природата. Smart Office e атрактивно и функционално решение за модерни канцеларии, кои ја подобруваат работната средина, а преку тоа ги зголемуваат задоволството и продуктивноста на вработените. Истовремено Smart Office им помага на компаниите да работат поефикасно и да заштедат на трошоци, трудејки се да бидат подобри спрема природата. Енергетска ефикасност Со интегрирање на IoT уреди кои следат потрошувачка на електрична енергија, контролираат осветлување, греење/ладење и имаат Повеќе...

Duna Events: Европскиот самит на Слободни зони

Duna Events беа одговорни за организација на Европскиот самит на Слободни зони, кој беше организиран за прв пак кај нас, во соработка со Светската Организација на Слободни Зони и со подршка од Владата. Самитот ги обединува регионалните министри со  високите претставници од слободните зони во светот, со цел да создаде платформа за споделување на најдобрите практики, промовирање на  соработка, изнаоѓање на решенија за заедничките предизвици и стимулирање на напредокот за иднината на слободните зони. Duna Events освен целосна техничка подршка на настанот, беа одговорни и за целокупната логистика. Дуна се погрижи за посредување за потребните визи за над 350 поканети интернационални гости и организирање на нивниот прием и престој во Скопје. Со адаптирање Повеќе...
Лого на Дуна за 2019 година, по повод 25 години годишнина, односно четвртина век

Четвртина Век Duna

Оваа година Дуна слави четвртина век постоење. Почнувајќи од 1994 година, постојано носи новитети на пазарот, од првото интернет кафе на Балканот,  до нудејќи комплетно паметни, ИОТ решенија за различни типови на компании и институции.  Иако тука сме 25 години, сѐ уште не прифаќаме да влеземе во комфор зоната. Познати сме по тоа што прифаќаме различни предизвици, нудејќи диверзитетно портфолио на производи и услуги и секогаш спремни да развиеме комплетно ново, иновативно решение користејќи различни технологии. Сакаме да го обележиме нашиот Повеќе...
Employment vrabotuvanje brand ambasador garmin representative duna skopje makedonija macedonia

Garmin Brand Ambassador

На Дуна и се допаѓа Garmin, бидејќи Garmin ги произведува производите кои се направени одвнатре за животот надвор од дома. Тие го прават тоа, за нашите клиенти да можат да го поминат времето правејќи работи за кои имаат страст. И ние сакаме да работиме со луѓе со страст! Бараме бренд амбасадор кој ќе обезбеди незаборавно искуство за клиентите со брендот. Тој / таа ќе ги поддржи продажните активности и ќе биде инструментален дел од организацијата, преку споделување на корисни идеи Повеќе...
Team of women in Duna

Горди на овој дел од тимот

Иако, мораме да признаеме, дека во секојдневното работење и при вработување не размислуваме од кој пол се нашите вработени, по повод денот на жената бевме мотивирани да се преброиме. Баш сме горди на нашиот паметен и убав женски тим и на тоа дека имаме силни жени кои придонесуваат за нашиот успех. На светско ниво постојано се дискутира дека е потребна поголема застапеност на жените во Тех-индустријата. Кај нас, во тимот одговорен за развој на софтвер, 50% се девојки. Не нè изнанадува Повеќе...
garmin forerunner 735 xt running watch часовник за трчање тренирање триатлон casovnik za trcanje

Garmin Forerunner 735XT

GPS часовник за трчање со мулти-спорт функции и мерач на пулс Го мери пулсот преку Вашиот зглоб, за да трчате слободно на трката Мери напредна динамика на трчање, велосипедизам и пливање, вклучувајќи баланс на време на контакт со површината, должина на чекор, вертикален сооднос и повеќе Нуди VO2max естимација, праг на лактирање, предвидувач на тркачко време и советник за закрепнување Опции за поврзување: паметни нотификации, автоматски прикачувања на Garmin Connect, следење во живо.. Прилагодете го лицето на часовникот по Ваша желба, доставете апликации и Повеќе...
полумаратон маратон трчање тренинг регистрација тренинг half marathon halfmarathon training preparation  zones heartrate

Сакате да истрчате полумаратон? Еве како да го направите тоа без да изгорите!

Се повеќе полу-маратонот станува популарна дистанца, а овој тренинг план ќе Ви помогне да постигнете време под 2 часа за трката од 21 километар. Следниот план за тренирање ќе ви каже точно како да се спремите за полу-маратонот од 21 километар, и – ако се оди како што треба, како да завршите под магичната 2-часовна ознака.   Структурирајте го Вашиот тренинг Полу-маратон не е шега и никогаш не треба да се обидете да го истрчате без соодветниот тренинг. Времето што Ви е потребно Повеќе...